Lees hieronder deel 1 van
“Smullen geblazen”

Of download hier het complete verhaal als GRATIS ebook.

Deel 1 “Smullen geblazen”

***

“Beefheart” staat er groot op de zijkant gespoten. Alice loopt een rondje om de oude camper heen en slaakt een diepe zucht. ‘Er moet nog veel gebeuren.’ ‘Zeker, maar dit was een buitenkansje. We gaan er iets moois van maken, maar dan hebben we wel jouw hulp nodig.’ Alice heeft de opleiding tot interieurvormgever bijna afgerond en is actief op Instagram met het delen van interieurinspiratie. Ze snapt de link naar deze oude barrel niet, maar ze wil Henk de mogelijkheid geven het uit te leggen.’Ben je van plan ermee te gaan kamperen ofzo?”Nee, kom we gaan binnen zitten dan leg ik je het uit.’ Henk is restauranteigenaar en gaat Alice voor naar binnen. Er is niets veranderd sinds de tijd dat Alice in de bediening werkte als bijbaantje. De donkere muren met het goud geven een chique sfeer. De houten tafels met staal maken het geheel dan weer wat industrieel. De open keuken met houtskoolbarbecues maakt het gevoel helemaal af. Je ziet het vlees zelfs hangen in de droogkast. Henk zelf woont boven het restaurant, maar ze nemen plaats aan de bar. ‘Koffie? O nee wacht jij drinkt alleen maar thee hè?’ merkt Henk op terwijl hij alvast een theeglas pakt. ‘Precies, goed onthouden. Maar vertel, waarom heb jij mij nodig?”Ik wil je in de bediening.’Verbaasd kijkt Alice naar Henk. ‘Wat heeft dat met die oude barrel te maken?”Ik wil dat je in de oude barrel gaat staan te bedienen.’ ‘Verklaar je nader…”Die oude barrel is onze foodtruck “Beefheart”. Ik hoop dat jij samen met Thomas in die truck op de festivals en feesten wilt staan die ik al vastgelegd heb.’ Alice pakt een theezakje uit de theedoos en doopt hem onrustig heen en weer in de thee. ‘Bedienen in die camper?” Geloof me, ik ken een mannetje die knapt hem binnen no time op. Waar jij je druk om moet maken is de look en feel van dit hier’ gebaart hij om zich heen, ‘zien in te vullen in het uiterlijk van de camper. Maak een ontwerp hoe je het voor je ziet. Als straks de klep van de truck opengaat moeten mensen zich thuis voelen net als hier en niet onbelangrijk, jullie nemen een houtskoolbarbecue mee in de truck.’ Zichtbaar opgelucht slaat hij zijn kop koffie achterover.‘Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen.’ ‘Uiteraard betaal ik je Alice. Voor je ontwerp, je hulp, maar ook voor het werk in de bediening. Die festivals zijn ook in Duitsland en België, je mag dan op mijn kosten slapen in kleine hotels en bed en breakfasts. Ik weet hoe zeer je haat hebt aan kramperen.’ Een euforisch gevoel borrelt op in Alice haar buik. De reden dat ze überhaupt dacht aan weer in de bediening gaan is het feit dat ze haast geen cent op zak heeft om dit jaar vakantie te gaan vieren. Vriendinnen gaan naar zonnige oorden en hoe graag ze ook mee wil, ze moest steeds nee verkopen. Dit zou een top deal zijn. Haar eerste betaalde ontwerp opdracht én een soort van vakantie. ‘Oke, ik doe het.’‘Laten we dan nu beginnen met de opzet maken, want de deadline is kort.’ ‘Henk, wat is kort?’ ‘Over een maand sta jij op het eerste festival…’ Alice slaat haar ogen ten hemel. ‘Ik had het kunnen weten.’

***
In de week die volgt, kan Alice de slaap maar moeilijk vatten. De kennis van Henk heeft de camper al gestript en is begonnen met een groter raam aan de zijkant met een luifel. Veel tijd heeft ze dus niet meer voordat het verven moet beginnen. Morgen presenteert ze haar ontwerp aan Henk en zijn Greet. Haar ontwerp heeft dezelfde zwarte kleur met gouden accenten als het restaurant. Ze wil graag het liefste twee stalen statafels met een houten tafelblad mee in de truck en een stalen opstapje voor de klanten bij de luifel. De houtskoolbarbecue krijgt een prominente plek in het midden van de truck. Ze klapt haar schetsboek dicht en knipt het licht uit. Toch maar proberen te slapen, als ze haar wekker rond zevenen laat afgaan, kan ze er dan nog even met een frisse blik naar kijken. Zoals te verwachten ligt ze net lekker te slapen, wanneer de wekker afgaat. Ze drukt hem uit om nog even te snoozen… Je weet dat je dat eigenlijk nooit moet doen wanneer je echt te moe bent. De snoozeknop blijkt niet goed ingedrukt en een dik uur later staat Alice zich enorm te haasten om op tijd te komen. ‘Ik ben er. Sorry.’ ‘Adem in en uit. Wij zijn het maar schat. Ga zitten. Thee?’ De altijd kalme Greet laat Alice zich direct weer thuis voelen. Ze hoopt dat ze die gemoedelijke sfeer ook kan overbrengen met haar ontwerp en haar charme straks natuurlijk in de foodtruck. ‘Laat zien wat je hebt. Ik heb hoge verwachtingen.’‘Henk, laat dat kind even bijkomen.’ ‘Hey, zij is degene met 12.000 volgers op instagram en bijna een diploma op zak. Ik weet dat ze dit kan.’ Alice trekt haar schetsboek uit haar tas en legt hem open op de bar. Ze legt uit hoe ze hem moeten bekijken, maar Henk zijn blik zegt genoeg.‘Je vind het niets he.’ Henk antwoord niet, maar gaat naast haar zitten op de kruk. ‘Kijk eens om je heen. Wat zie je en voel je?’ hij laat een dramatische pauze vallen voor hij verder gaat. ‘Dat mis jij toch ook in je ontwerp?’Een eureka moment overspoeld Alice. Hoezo had ze daar niet eerder aan gedacht? Ze pakt haar schetsboek en maakt er een houten bar van, schetst een krijtbord met een houten kader op de zijkant van de truck. In de luifel komen lampen bolletjes te hangen met een tweetal planten in geknoopte planten hangers. Ze tekent wandtegels in een lichtgroene kleur rond het aanrechtblad met daarin de kraan en wasbak.’Ik zei toch dat ik hoge verwachtingen had. En dit Alice… dit is die verwachting waarmaken.’ Opgelucht legt Alice haar potlood neer, de hele week kon ze dit gevoel niet oproepen en nu is ze niet meer te stoppen. Dit maakt de truck een miniatuur versie van het restaurant.’Kan ik dan nu eindelijk beginnen?’ een donkere stem klinkt achter hen.’Alice, mag ik je voorstellen, dit is Thomas.’Een donkerharige jongen, ongeveer haar leeftijd schat ze, komt op hen afgelopen. Haar adem stokt wanneer ze in zijn groene ogen kijkt. ‘Thomas gaat je de kneepjes van het koksvak leren zodat je mee kunt helpen bij grote drukte en uiteraard met de mise en place.’ ‘Hoi ik ben dus Thomas, leuk kennis te maken. Zullen we beginnen?’Oke, to the point. Haastig, ze wil hem wel wat beter leren kennen en weten wat zijn hobby’s zijn en vooral of hij single is. Maar oke. ‘Alice,hoi. Ga je me voor naar de keuken?’ Kan ik gelijk even je achterkant checken denkt ze erbij. Greet knipoogt wanneer ze langs de bar achter Thomas aan loopt. De keuken is groot en ze ziet dat er van alles klaar ligt op de werkbank. Thomas houdt van voorbereiding, dat is fijn, want in een foodtruck zullen ze snel moeten kunnen uitserveren om klanten tevreden te houden. ‘Ik wil graag beginnen met een broodje Beef. Die grillen we uiteraard op de kamado.’ ‘Ehm, kamado?’ Thomas zucht diep. ‘De houtskoolbarbecue die je hebt getekend.’‘Sorry, ik werkte in de bediening niet in de keuken.’ ‘Toch handig dat je weet waar producten vandaan komen en hoe ze bereid zijn.’ ‘Ja, meneer,’ knikt ze en ze slaat haar armen over elkaar. ‘Goed, de burger gaan we grillen en de broodjes doen we heel kort op de bakplaat vlak voor het uitserveren. Voor de toppings…Wat is er?’‘Je gaat snel en doet zakelijk. Zo werk ik niet.’ ‘En hoe zie jij het voor je?’ Alice springt op de werkbank en gaat erop zitten. Ze ziet Thomas geërgerd kijken… ‘Nou, ik ben Alice, single, vierentwintig en ik wil naast hard werken dit ook als een gezellig uitje zien. Dus ik wil graag weten met wie ik dit allemaal ga doen.’ ‘Nou Thomas dus, dit is een schoon werkbank, geen stoel, dus haal je billen er vanaf zodat we hygiënisch kunnen blijven werken.’ ‘Met jou is ook geen lol te beleven. Nou meester vertel, wat hebben we allemaal nodig voor het lekkerste broodje dat ik ga serveren.’ ‘Wij.’ ‘Wat jij wilt, begin nou maar gewoon.’ Voor ze het doorhebben is de ochtend voorbij. Alice weet inmiddels hoe ze de burger moet maken en nog belangrijker, ze weet hoe die moet smaken. Ze proeft nog de malse biefstuk, gecombineerd met de in bier gestoofde uien en de fris pittige smaak van de piccalilly saus. Dat alles op een iets geroosterd bolletje, bij de gedachte loopt haar het water weer in de mond. Daarnaast gaan ze wraps maken en hebben ze voor de kleinere snacktrek huisgemaakte runder bitterballen. Thomas bleef de hele ochtend zakelijk en ze heeft hem weinig kunnen ontfutselen over hemzelf. Ze neemt plaats aan de bar waar Greet al een glas limonade voor haar heeft klaargezet. ‘Hard werken he wichie.’ ‘Nou wat een slavendrijver.’ Greet komt wat dichterbij staan. ‘Neem het hem niet kwalijk, zijn relatie is net uit en daar baalt hij nogal van.’ ‘Waar staan de dames over te kletsen?’ Thomas komt uit de keuken en heeft een schaal bitterballen, wat restjes van de broodjes en wraps en een stuk stokbrood bij zich. ‘Over onze enerverende ochtend Thomas. Kom erbij zitten.’ Het mag dan een hork zijn qua manieren, lekker is hij wel en nog vrijgezel ook. Gaat het waarschijnlijk toch nog gezellig worden in de foodtruck.

***
Twee weken en een dubbel aantal toetsen later, wordt Alice verwacht bij de onthulling van de foodtruck. Ze is blij dat de laatste toetsen er bijna op zitten. Volgende week nog twee en dan kan ze zich compleet richten op de foodtruck, maar vooral op de kleine mini vakantie! Ze kan haast niet geloven dat die oude barrel in zo’n korte tijd opgeknapt moet zijn. Toen ze er een foto van poste op Instagram reageerde het merendeel dat dat nooit ging lukken, maar dat ze wel erg benieuwd zijn naar haar ontwerp. Wie weet kan dit het startsein zijn van haar carrière als interieurvormgever…Ze staat voor de spiegel te dralen over wat ze aan moet trekken. Een jurkje weerspiegelt hoe ze zich voelt. Klaar voor de zomer, mannen en lekker eten. Ze grist een paar enkellaarsjes uit de kast en trekt de jas van de kapstok. Als ze flink doorfietst zou ze op tijd moeten komen.Compleet buiten adem parkeert ze de fiets voor het restaurant. ‘Weer eens aan de late kant?’ Greet geeft haar een knipoog. ‘Ga maar snel naar binnen, Thomas is al begonnen met de mise en place.’ ‘Sorry, ik ben er!’ roept ze al van verre.’Wat is er?’ ze volgt de blik van Thomas die van onder naar boven over haar heen gaat.’Trek je dat aan in een keuken?’ Een diepe zucht ontglipt haar lippen. ‘Ik wil er leuk uitzien, maar dat mag dus blijkbaar niet.”Dat doe je sowieso, maar daar hangt onze werkoutfit. Speciaal bij elkaar gezocht door Greet.’Zei hij nou dat doe je sowieso? De rest van het verhaal is niet bij haar binnengekomen, maar ze trekt de kleren aan waar hij naar wees. Wanneer ze terugkomt uit de voorraadkast, begint ze gelijk met het snijwerk van de uien. Ze wil haar goede wil tonen en met een goedkeurend knikje van Thomas, begrijpt ze dat ze punten heeft gescoord. ‘Zijn jullie er klaar voor? Aan jullie de eer om als eerste “Beefheart” te ontmoeten. Dan kan de grill aan en kunnen we beginnen met de opening.’ Henk staat in deuropening te wippen van z’n ene op z’n andere been.’Jij bent in ieder geval enthousiast zie ik, kom Alice, je gaat je thuishaven voor de komende tijd ontmoeten.’Met luid getoeter komt de truck de hoek om. ‘Dit kan niet waar zijn…is dit echt die barrel?”Yes! O kijk nou hoe gaaf!’ Henk schudt aan de schouders van Thomas.’Rustig kerel. Hij is fantastisch.’ Zwaaiend stapt een onbekende man uit de truck. ‘Dat is Willem, hij heeft de truck opgeknapt en alles gemaakt zoals Alice getekend heeft. Stap in dan kunnen jullie het bekijken.’ ‘Dames eerst.’ Thomas gebaart er galant bij. Misschien is het toch niet zo’n hork als ze dacht. Thomas opent de luifel van de truck. De binnenkant ziet er precies uit zoals Alice voor ogen had. De groen blauwe tegels aan de achterwand in een visgraatmotief gecombineerd met het zwarte keukenblok, stralen luxe uit. Terwijl de houtskoolbarbecue en de houten bar het industrieel maken. Het is nog mooier dan ze had durven dromen. ‘Dit is echt jouw ontwerp?”Ja, vind je het mooi?’ ‘Ik vind het fantastisch! Kom we halen de ingrediënten en zetten alles aan. Ik heb zoveel zin in dit avontuur!’Greet is bezig om de lampen en de bloemen aan de luifel op te hangen. ‘Wie is dit?, fluistert Alice. ‘Zo heb ik hem niet leren kennen.’ ‘Ach wichie, dit is de Thomas zoals die zou moeten zijn. Enthousiast en dol op z’n werk en ook nog eens een knapperd hè.’ Blozend loopt Alice weg. Alles mooi en wel maar Greet hoeft niet te weten dat ze gecharmeerd is van Thomas.Ze haast zich naar binnen om Thomas te helpen alles naar de truck te brengen en te beginnen met de allereerste keer werken in de truck. Henk heeft wat bekenden uitgenodigd om te proeven en zo kunnen Thomas en zij samen even oefenen.De tijd gaat vlug, op het moment dat de eerste burger op de grill gaat zijn er al flink wat mensen gearriveerd. Ze zijn enthousiast over de looks en benieuwd wat ze gaan serveren. ‘Oeps, het krijtbord moet nog beschreven. Red jij je Thomas?”Zeker’ en hij richt zich weer op de grill. Snel noteert Alice alle gerechten en sprint weer terug om Thomas te gaan helpen met serveren. Het gaat in het begin niet zo soepeltjes, maar al snel raken ze op elkaar ingespeeld. Thomas grillt, zij belegt en serveert uit. De gasten zijn enthousiast en de trots is op Thomas zijn gezicht af te lezen. ‘Nog een week, dan gaan we. Je weet wel dat dit je officiële werkoutfit is he?”Greet heeft dit gekozen zeker…’ ‘Jij hebt niet geluisterd dus.”Ik was afgeleid.”Nou wen er maar aan, die strakke jeans met zwart schort en geblokte blouse is vanaf nu je dagelijkse outfit.”Wen er maar niet aan er gaat genoeg mee in de koffer. Ik heb ook vrije tijd.’Hij loopt naar een kast achter de stoel van de bijrijder. ‘Als onze spullen hierin passen, dan kan het mee.”Je maakt een grap…”Zie je me lachen?’ vraagt Thomas met een bloedserieus hoofd.Alice begint mopperend met opruimen. ‘Hey, jij bent degene die het ontworpen heeft. Don’t blaim me.’ Alice gooit een theedoek naar Thomas zijn hoofd. ‘Ik zal je verbazen hoeveel ik meekrijg.”Surprise me.’ schatert Thomas.

***
Met een grote weekendtas en wat spullen in een rugzak stapt Alice naar buiten. Al toeterend is de foodtruck met Thomas als chauffeur voorgereden. De laatste week met toetsen is voorbij gevlogen. Het is wachten op de uitslag, maar de vakantie is in ieder geval begonnen. Althans werkvakantie. Alice opent de deur aan de achterzijde van de truck en loopt met de spullen richting de opbergkast. Er staat alleen een weekendtas in, Thomas heeft genoeg ruimte voor haar overgelaten. Nou ja genoeg? Ze gooit haar weekendtas er bovenop, maar er blijft dan te weinig ruimte over voor haar rugzak.’Gaat niet passen hè?’ Alice pakt haar schoenen uit de rugzak en begint ze tussen de weekendtassen te stoppen. Overal waar een beetje ruimte zit past weer een schoen en voor haar toilettas vindt ze ook een plekje. Tevreden doet ze de deur van de opbergkast op slot.’Gelukt!”Impressed, goede inpakskills wel. Hopelijk kun je ook navigeren, want we gaan naar ergens in Groningen.’ ‘Google maps is je vriend en daarnaast let ik met alle liefde op.’ De zon schijnt waterig door de wolken. De motor van de truck ronkt en heel zacht horen ze de radio spelen. Ze zijn inmiddels een uur onderweg Alice haar maag begint te rommelen, in alle haast is ze vergeten te ontbijten, maar de lunch is wel ingepakt. ‘Zin in een bolletje gebakken ei?”Dat voelt als terug op vakantie met m’n ouders. Ja graag.’ ‘Vertel eens. Waar kom je vandaan? Wat doe je graag?”Ik ben aan het eten en op de weg letten. Nu even niet oke?”Oke.’ Alice keert ook haar blik op de weg en begint aan haar broodje. Nog maar een half uur. Stilzwijgend arriveren ze bij de bed en breakfast voor de nacht. De eigenaren zijn vriendelijk en geven hun de sleutel voor de achteringang. Beide kamers kijken uit over de prachtige landerijen met in de verte een kudde koeien. ‘Jeetje, wat kun je wijds kijken!’ Alice blijft maar naar buiten kijken.’Groningen is zo gek nog niet he? Laat maar weten als jullie iets nodig hebben en anders veel plezier en succes vanavond.’‘Over een uur bij de truck. Zie je zo.’ Wat is er toch met die jongen aan de hand denkt Alice. Zo hebben ze het heel leuk en zijn ze zelfs voorzichtig aan het flirten en zo is hij weer net als bij de eerste ontmoeting. Ze besluit het naast zich neer te leggen en even te douchen voordat ze naar het evenement gaan. Vanavond is er een feest in het park met foodtrucks en diverse bandjes. Hopelijk werkt het weer een beetje mee en blijft het droog. Een uur voor de start van het feest arriveren ze op het feestterrein. Er staan een tiental foodtrucks rond een muziekpodium opgesteld. Mensen kunnen langs de trucks lopen en ook nog genieten van wat er op het podium afspeelt en zijzelf dus ook. Thomas maakt een rondje langs de andere trucks om kennis te maken en te kijken wat er verkocht wordt. Alice is bezig met de mise en place wanneer er op de deur van de truck wordt geklopt. Een jongen, ze gokt iets ouder dan zij is, hangt tegen de deurpost. ‘Kan ik je helpen?’ ‘Wat doe je vanavond?’‘Werken, zoals je ziet.’‘Ik bedoel daarna.’ ‘Ik denk lekker naar bed.’ Hij stapt de truck in. Shit dat is niet de bedoeling. ‘Ik wil graag dat je uit de truck stapt.’ Hij staat zo vlakbij haar, dat ze zijn alcohol adem kan ruiken. ‘En als ik dat niet wil…’‘Dan gooi ik je eruit.’ De donkere stem van Thomas klinkt ineens fijn vertrouwd. ‘Laat de dame met rust.’ Hij stapt in de truck en de ruimte die al niet zo groot is, wordt ineens wel heel benauwd met drie mensen erin. ‘Ik zei, laat haar met rust.’ De jongen stapt nog wat dichter naar Alice toe en slaat een arm om haar heen. ‘We hebben het toch heel gezellig laiverd?’ Alice kijkt hem in de ogen en schudt dan haar hoofd. ‘Nee dat hebben we het niet. Ik wil dat je gaat.’ ‘Je hebt de dame gehoord.’ Thomas gebaart met zijn arm richting de achterkant van de truck. Mopperend verlaat de jongen de truck. ‘Altied hetzelfde met die vraauwlu, wel sjansen maar verder ho moar.’ ‘Gaat het?’ Thomas staat vlak voor Alice. Alice staart voor zich uit en zegt niks. Ze voelt plots een arm over haar schouder en begint te trillen. Snel haalt Thomas zijn arm weg. ‘Sorry…’‘Wil je me toch even vasthouden?’ Thomas slaat zijn arm weer om haar heen en trekt haar tegen zich aan. ‘Ik weet dat er niets gebeurd is, maar ik was zo bang.’ ‘Je weet dat we genoeg messen aan boord hebben toch?’ probeert Thomas te grappen. ‘Stom, nooit aan gedacht.’ Ze kruipt nog wat steviger tegen Thomas aan. Zijn aftershave dringt in haar neus, hij ruikt heerlijk. Ze kijkt omhoog net op het moment dat Thomas omlaag kijkt. Er lijkt een vonkje over te spatten en Alice beweegt met haar hoofd langzaam richting de zijne. Thomas sluit zijn ogen en schudt zijn hoofd, met een zucht verbreekt hij de verbinding.‘Is alles klaar om te beginnen?’Alice zucht zachtjes en besluit het los te laten. Thomas is een leuke jongen, maar ze willen niet hetzelfde. ‘Alle mise en place is klaar. Maar vertel, wat voor lekkers hebben ze verderop?’ ‘Zo ontzettend veel, maar we zijn wel de enige met een kamado in de truck. Ze hebben verse frieten, allerlei soorten sate, zelf vegetarisch! En ik denk dat je deze nog wel wilt proberen, bubble waffles met chocolade en aardbeien. Ze hadden nog meer zoetigheden, maar deze leek me perfect voor jou.’ Alice begint te lachen. Voor iemand die geen interesse in haar heeft, kent hij haar goed. ‘Dat klinkt zeker heerlijk, maar op dit moment heb ik meer zin in een heerlijke burger met biefstuk, in bier gestoofde uien en die heerlijke saus.’ ‘Als jij zo blijft eten de komende tijd, dan moeten we misschien wat bagage gaan achterlaten.’ Alice smijt een houten spatel naar Thomas. ‘Ik denk meneer dat jij nodig moet gaan bakken, voor mij en daarna voor al die mensen. Moet je kijken daar bij de ingang.’ Verbaasd staren ze naar de grote getalen mensen voor de ingang. De buitentemperatuur laat vanavond iets te wensen over, maar daar lijken deze mensen zich niets van aan te trekken. Door de drukte lijkt de tijd voorbij te vliegen. De muziek op de achtergrond zorgt voor een gezellige sfeer. Mensen zijn vrolijk, hebben geduld als het even iets langer duurt, maar dat moet ook wel. De rij voor “Beefheart” lijkt maar niet te krimpen. Alice en Thomas bakken en serveren continu achter elkaar door. Alice is blij dat ze Thomas toch zo ver heeft gekregen een burger voor haar te bakken voor ze begonnen. Nu kan ze tenminste even volhouden, want pauze zit er niet in. Rond een uur of elf roept de organisatie dat het laatste optreden gaat beginnen en het ook de laatste ronde aan de bar is. Het voordeel is dat de drukte daardoor wat is afgenomen, een aantal mensen bestellen nog wat lekkers, maar de rij bestaat nu uit maximaal vier personen per keer. Alice serveert en Thomas begint ondertussen alvast met opruimen. Het was een gekke avond, maar ondanks het hele voorval draaien ze goed als team en is Alice benieuwd wat de rest van de reis gaat brengen. Wanneer iedereen het veld heeft verlaten, maakt Alice de laatste dingen schoon en sluit Thomas de klep. ‘Het was een enerverende avond, we zijn een goed team Alice.’ ‘Dat vind ik ook. Maar nu is het wel tijd om in mijn bed te kruipen.’‘Gaat uw chauffeur regelen mevrouw, binnen tien minuten zijn we er.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Mijn winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de winkel